במצב הדיור הנוכחי בישראל, שעה שזוגות ומשפחות רבות מתקשות להגיע לדירה בבעלותן, הופכת אופציית השכירות לאלטרנטיבה הנפוצה ביותר. נוכח כך, לא מעט פעמים בעלי הדירות – המשכירים, מנצלים את המצב ונוהגים שלא בהגינות.
כדי לצמצם תופעה זו, המדינה יצאה בסדרת חקיקות ותיקונים, המנסים להסדיר את נושא השכירות ואת זכויות הדיירים בשכירות. בנקודה זו, ראוי לציין, כי כשם שלשוכרים יש זכויות, גם לבעל הנכס- יש זכויות, המגנות עליו מפני פעולות שונות של השוכר.
חוק השכירות והתיקון ל"שכירות הוגנת"
שכירות דירה או בית למגורים הם למעשה עניין משפטי, שבמרכזו זכות קניינית במקרקעין. השוכר, במקרה זה, רוכש את הזכות להשתמש במקרקעין. החוק המרכזי בעניין זה הוא 'חוק השכירות והשאילה' (1971) אך בשל מצב שוק הדיור בישראל, בשנת 2017 תוקן 'חוק שכירות הוגנת'.
החוק מנסה להגדיר את כל התחום, החל מנושאים כמו זהות הדירות הראויות להשכרה, תשלומי שכר הדירה, הגבלת גובה הערבויות, חובה של תיקון פגמים, העברת הסכם השכירות לצד ג' ועוד פרטים וסוגיות רבות אחרות.
זה המקום לציין, כי תחום השכירות מורכב ורחב מאוד והוא יכול לזמן עימותים רבים בין השוכר למשכיר. לכן ראוי, שכל תהליך של שכירות, ילווה ייעוץ משפטי מקצועי של עורך דין והסכם שכירות מפורט ומסודר.
זכויות שוכר הדירה
לשוכר יש מספר זכויות בולטות, כחלק מהחוק, המאפשרות לו להתגונן מול גחמות או פעולות שונות של בעל הדירה. בין השאר, הוא זכאי שהנכס, בעת המסירה יהיה פנוי מכל אדם או רכוש אחר, שהנכס שהוא יבקש לשכור יהיה מוכן למסירה ולשימוש במועד שנקבע בחוזה ושהנכס יימסר באותו המצב שתואם ונחתם בהסכם ולא במצב שונה לחלוטין.
עוד, זכאי השוכר לכך שחלה חובה על המשכיר לתקן פגמים וליקויים, המפריעים בדירה, בתוך זמן סביר, לא להיות מופרע על ידי ביקורים לא מתואמים של המשכיר בדירה ועוד זכויות רבות אחרות. כן קיימים גם זכויות בצד הכספי, ביניהם למשל הגבלת גובה הערבויות ועוד.
החשיבות של חתימה על חוזה שכירות
זו אינה המלצה בלבד אלא כמעט חובה: כדי לשמור על זכויות שוכר הדירה, יש לערוך חוזה שכירות מלא ומפורט. להסכם שכזה, יש תוקף משפטי ולכן הוא גם חייב להיות בכתב ולא רק בע"פ. במידה וסעיפיו נוגדים את החוק, לא יהיה לו תוקף.
חוזה שכירות או 'הסכם שכירות' נחתם בין המשכיר והשוכר של נכס, ובו מעוגנות הזכויות והחובות הן של המשכיר והן של השוכר. לצד כתובת הנכס המושכר, שמות ופרטי המשכיר והשוכר ופרטים טכניים אחרים, מוזכרים בו גם התנאים השונים וכן הגדרה של פתרון בעיות בעלי צדדים משפטיים שעלולים להתגלע בהמשך.
חוזה השכירות יכיל גם את תקופת השכירות, תנאים להארכתה או חלילה לביטולה, גובה דמי השכירות, מועדי התשלום, עיסוק בתשלומים אחרים (חשמל, ארנונה, חניות, ועד בית ועוד) וכאמור, טיפול בסוגיות נוספות, דוגמת האם השוכר יכול להשכיר את הנכס לאחר? מה קורה במידה והשוכר לא עומד בתשלומים? ועוד.